Страницы

О моих учителях

Мне интересно многое: живопись, современный арт, старые фотографии и много еще чего.

Если же кого-то интересует моя особа и мое творчество, то советую воспользоваться навигацией (та, что на строку выше). Там я в какой-то мере систематизировал личную информацию.

пятница, 3 ноября 2023 г.

Знову про читання

 


 

 

(с) Олексій Надемлінський 

 an61@ukr.net 

 

 

    Мені часто доводиться чути одне й те саме твердження: люди зараз стали менше читати.

    Оскільки останні щонайменше 26 років я професійно займаюся письменницькою діяльністю, а п'ять років безпосередньо працюю в мережі дитячих бібліотек, то мені теж хотілося б висловитися з цього питання.

    Ствердження це не цілком коректне. З розвитком Інтернету люди стали читати (і писати!) набагато більше. Мережа змінила людство. Спілкування вийшло на інший рівень. Інтернет вбив традиційні ЗМІ. Газети та журнали перетворилися на збиткові підприємства. Інтернет значно потіснив навіть ТБ. Але це не має прямого стосунку до нашого питання.

    Погоду, новини та багато ще чого ми дізнаємося з Мережі. Скажу більше - енциклопедії теж нині втратили своє значення. Простіше, швидше і зручніше запитати у Гугла, ніж тягати безліч томів і перегортати їх у пошуках інформації.

    Отже, фраза: "люди зараз стали менше читати" має звучати дещо інакше. А саме - "люди зараз стали менше читати книжки". 

 

    Тут є два моменти.

    Перший - а чи багато людей читало за часів, скажімо, СРСР, який позиціонував себе "самой читающей страной в мире"? Зауважу, що це твердження було не більше, ніж пропагандою, фейком, висловлюючись сучасною мовою.

    Якщо врахувати, що 30 років я прожив за СРСР, то можу оцінити це з точки зору очевидця. У школі я вчився з 1968 по 1978 рік. До кінця четвертого класу з моїх однокласників людини три-чотири читали по складах. Усвідомте - 10 відсотків учнів четвертого класу практично не вміли читати! Яке вже тут читання книжок?

    До 10 класу в нас було в класі двоє людей, які не читали книжок навіть за шкільною програмою!

    Реально книжки не за шкільною програмою читало не більше 30 відсотків.

    За 25 останніх років (суджу за однокласниками моїх дочок) читання книжок залишилося приблизно на тому самому рівні. Із грамотністю, треба сказати, справа покращилася. До закінчення початкової школи всі учні читали досить швидко. Тобто навчання читання зробило значний крок уперед.

    До речі, спостереження за результатами відвідування класами бібліотек також підтверджує ці цифри - постійними користувачами бібліотек стає не більше тих самих 30 відсотків. (Тут я маю на увазі тих користувачів, які беруть книжки не за шкільною програмою і пресловутими "Списками читання на літо").

    Природно, що мої спостереження не претендують на якусь науковість та й похибка цих цих цифр може мати досить великі коливання. Але все ж таки...

Інший момент - сама книжка еволюціонувала. Вона перейшла в електронний формат. Паперова книжка стає чимось на зразок знака якості для письменника і знака престижності та якоюсь мірою матеріального благополуччя для читача.

    Утім, про еволюцію книжки я вже якось писав.

 

 

(с) Олексій Надемлінський 

 an61@ukr.net 

 

 

Мои последние авторские статьи, статьи обо мне и статьи моих друзей
 
 
 
 
 
 

У нас був цікавий гість 

(про Олексу Різниківа)

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий