Страницы

О моих учителях

Мне интересно многое: живопись, современный арт, старые фотографии и много еще чего.

Если же кого-то интересует моя особа и мое творчество, то советую воспользоваться навигацией (та, что на строку выше). Там я в какой-то мере систематизировал личную информацию.

пятница, 22 сентября 2023 г.

Як у СРСР ставали росіянами

 


(с) Олексій Надемлінський 

 an61@ukr.net 

 

    Багатонаціональність – одна з особливостей Одеси. Цілком логічно, що як наслідок цього – змішані шлюби, які зустрічаються щокроку. Повірте, я бачив у своєму житті такі шлюби, що...

    При цьому треба враховувати, що особливих таємниць із своєї національності у нашому місті не робили. Національність, з одного боку була, предметом гордості, так з другого боку самим вразливим місцем: коли при сварці не вистачало матюків, тоді переходили до національності. Втім, задля справедливості треба сказати, що сварки траплялися той час досить рідко. Щоправда, зараз я їх зустрічаю ще рідше.

    У нашому даадцатиквартирному будинку в 70-х роках минулого століття мешкало близько півсотні родин. Хто там тільки не жив: українці, молдовани, болгари, євреї, узбеки... Росіянами себе ніхто не називав. Але парадокс ситуації був у тому, що у половини мешканців нашого будинку у паспорті у графі "національність" був запис - росіянин чи росіянка. 

 

    Я був молодим, наївним та зацікавився цим питанням. І ось що розповіла одна мешканка нашого будинку з простим "російським" дівочим прізвищем Стоянова.

    Чоловік її також носив болгарське прізвище і не лише його. І в паспорті у всієї родини був запис - болгарін.

    Цей запис проіснував майже до кінця тридцятих років минулого століття. А потім розпочалися репресії. З села, звідки був родом чоловік нашої героїні, розстріляли декілька сотень греків виключно за національною ознакою. На стать та вік кати уваги не звертали.

    Був такий анекдот:

    - Євреї, бережіть вірмян!

    - Чому?

    - З ними покінчать - за нас візьмуться!

    Я не знаю, був чи ні цей анекдот у той час, але... але логіка тієї людини мені зрозуміла: розстріляли одних, розстріляють інших теж.

    За допомогою такої традиції, як хабар, наш герой змінив запис у паспортах всієї родини та став росіянином.

    Я зараз зустрічаю багато одеських поляків, болгар, німців, які намагаються відновити свою національність. Але це не завжди вдається.

    Гострі на язик одесити часто у таких випадках кажуть: "Добре замаскувалися!"

 

16 вересня 2023 року

 

(с) Олексій Надемлінський 

 an61@ukr.net

 

 

Мои последние авторские статьи, статьи обо мне и статьи моих друзей
 
 
 
 
 
 
 
 

 Олексій Надемлінський. Маленька відьма та Кір. Книжкова дегустація.

 
 
 

 
 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий