Страницы

О моих учителях

Мне интересно многое: живопись, современный арт, старые фотографии и много еще чего.

Если же кого-то интересует моя особа и мое творчество, то советую воспользоваться навигацией (та, что на строку выше). Там я в какой-то мере систематизировал личную информацию.

пятница, 5 апреля 2024 г.

Будинок Профспілок

 



(с) Олексій Надемлінський

 an61@ukr.net 

    Усе життя - а це понад шість десятків років - я прожив в Одесі. Сміливо можу говорити, що я одесит у третьому поколінні. Відмітна риса одеситів - толерантність. Але є деякі речі, де одеська толерантність закінчується.


    Для мене такою "червоною рискою" є словосполучення - Будинок профспілок. Ні, я не про події 2 травня 2014 року. Коли я чую "Будинок профспілок", я починаю відчувати те, що, ймовірно, відчували одесити сто років тому, коли більшовики перейменували Дерибасівську на вулицю Лассаля.


    ... Я виріс, можна сказати, на Куликовому полі. Останнє, до речі, старанно намагалися свого часу перейменувати на площу Жовтневої революції, але воно все одно залишалося Куликовим полем. Так от я наслухався багатьох спогадів старих одеситів, а ще більше міських легенд щодо цього місця. І в мене склалася своя думка. Цілком конкретна.

    Поруч із цією будівлею є ще одна споруда - Пам'ятник загиблим за владу Рад. Над пам'ятником за часів мого дитинства горів вічний вогонь. Щоправда, ніхто виразно не міг пояснити хто і коли загинув. І чому їх поховали всіх скопом.


    Втім, висновки напрошуються самі собою, якщо подивитися зміну влади в Одесі на початку минулого століття:

- жовтень 1917 - січень 1918 рр. - боротьба Центральної Ради і пробільшовицького Румчерода (Рада Румунського фронту, Російського Чорноморського флоту і міста Одеси) за вплив у регіоні;

- січень - березень 1918 р. - унаслідок січневого захоплення влади встановлення Одеської радянської республіки;

- березень - грудень 1918 р. - влада Української держави гетьмана П.Скоропадського та окупаційний режим австро-німецьких військ;

- грудень 1918 - квітень 1919 рр. - військова інтервенція країн Антанти;

- квітень - серпень 1919 - радянська влада, що призвела до "червоного терору" в Одесі;

- серпень 1919 - лютий 1920 рр. - влада Збройних Сил Півдня Росії під командуванням генерала А.І.Денікіна;

- лютий 1920 р. - остаточне встановлення радянської влади.

    Висновок напрошується сам собою - у тій плутанині, що коїлася в той час, усіх жертв м'ясорубки просто разом поховали, дали братській могилі обтічну назву і заспокоїлися.


    Але...


    Але...


    Спочатку поховання було зроблено на місці цього самого Будинку профспілок. У 50-ті роки минулого століття більшовикам закортіло побудувати на цьому місці нову будівлю Обкому їхньої партії. Особливими морально-етичними комплексами більшовики не страждали, тому братську могилу перенесли.


    Якщо вірити спогадам старожилів, то перенесено це було дещо некоректно. Як висловився один із них: "По-жлобськи... екскаватором". Ймовірно, все-таки як замолювання гріхів, комуністи пізніше - 1960 року спорудили на місці перепоховання помпезний пам'ятник.


    А трьома роками раніше Обком було побудовано. Інтернет видав довідку:


    "1958 року в південно-західному кутку площі було побудовано, з діагональною орієнтацією, монументальну п'ятиповерхову будівлю обласного комітету Компартії України. Архітекторами будівлі стали Генріх Топуз і Людмила Павловська".


    Чи довго простоїть будівля, збудована на крові? Практика показала, що і сорока років не минуло, як КПРС розсипалася за три дні.


    Але якось дуже вже швидко Обком став Будинком Профспілок. Одесити тоді мляво пожартували: "Партія знову перейшла на нелегальне становище". Але якщо згадати фразу Леніна "Профспілки - школа комунізму", то є над чим замислитися. До речі, Ленін на цьому місці теж стояв. Мармуровий... чи бетонний? Вже не пам'ятаю точно. Але він пішов геть. Назавжди!


    Щось занадто багато містики навколо будівлі, побудованої на кістках. Чи не багато?

 


(с) Олексій Надемлінський

 an61@ukr.net



Цей текст - приватна думка приватної особи.

 

Мои последние авторские статьи, статьи обо мне и статьи моих друзей
 
 
 



Комментариев нет:

Отправить комментарий