Страницы

О моих учителях

Мне интересно многое: живопись, современный арт, старые фотографии и много еще чего.

Если же кого-то интересует моя особа и мое творчество, то советую воспользоваться навигацией (та, что на строку выше). Там я в какой-то мере систематизировал личную информацию.

пятница, 9 августа 2024 г.

Про письменників - міфи та омани

 


Про письменників - міфи та омани 

 

(с) Олексій Надемлінський

 an61@ukr.net 

 

    Можна сказати, що професія письменник чомусь оповита такою кількістю міфів та хибних думок, що підозрюю одним коротким постом справа не закінчиться.

    Але руки давно сверблять написати цей текст. Року так із 2007-2008. Чому саме тоді? Відповідь дуже проста. Саме в цей період у київському видавництві Грані-Т вийшло 6 моїх книжок для дітей. І я впритул зіткнувся з цими міфами та помилками. У 2019 році став членом Національної спілки письменників України. І в розмовах з колегами не раз чув, що вони теж не раз стикалися з цими міфами.

    І так, починаю.    

 

Міф перший: письменник має писати грамотно.

    Особливо часто цей міф гуляє на просторах інтернету. Особливо в соціальних мережах. Періодично знаходиться читач, який у пості письменника знайде орфографічну або гірше того - синтаксичну помилку і починає "соромити" письменника: мовляв, письменник має писати "правильно".. тобто грамотно.

    Трохи порившись в Інтернеті, я зробив добірку пікантних фактів із біографій відомих письменників. Просто наводжу їх як цитати.

    "Важко собі уявити, щоб відомі літератори писали з помилками. Проте такі випадки зовсім не є рідкістю в літературному середовищі. Досить відомі письменники та поети часто нехтують правилами тієї мови, якою пишуть. На щастя, усі твори проходять додрукарську підготовку і редактори виправляють у текстах усі граматичні та пунктуаційні помилки великих літераторів.

"Джейн Остен

    

    Попри любов Джейн до літератури та велику кількість прочитаних книжок, грамотною вона так і не стала. У її творах було безліч граматичних помилок, які виправляли згодом коректори.

Льюїс Керролл

    Будучи автором безлічі праць, Льюїс Керролл у всіх своїх творах робив просто неймовірну кількість помилок.

    Його самого це не особливо турбувало, хоча і в ті часи писати безграмотно вважалося просто непристойним. Дослідники життя письменника схиляються до того, що він страждав від дислексії і просто не міг писати без помилок.

Ернест Хемінгуей

    Не вирізнявся грамотністю американський письменник і журналіст Ернест Гемінґвей. Однак у його випадку граматичні помилки та описки в рукописах пояснюються банальною лінню. Письменник категорично відмовлявся повертатися до написаного для усунення недоліків. Іноді помилки були настільки грубими, що редактори просто розводили руками.

Агата Крісті

    ...вона просто фізично не могла писати грамотно через дислексію, яка й спричинила проблеми з оволодінням грамотністю. Але це не завадило їй стати однією з найвідоміших і найулюбленіших письменниць, чиї твори і сьогодні публікуються величезними тиражами.

Ганс Християн Андерсен

    ...у казках Андерсена завжди було так багато помилок, що видавці спочатку відмовлялися навіть знайомитися з рукописами, повертаючи їх автору. У результаті казкар змушений був платити коректорам за виправлення всіх граматичних і пунктуаційних помилок у його творах."

    Уважно проаналізувавши ці факти, можна припустити, що на прикладі Льюїса Керолла, Агати Крісті та Ганса Християна Андерсена ми маємо справу з хворими на дилексію.

    Ну всерйоз діагнозом "дилексія" стали займатися з 2015 року. Там більше запитань, ніж відповідей. І гіпотез. Є багато припущень. Одне з них - дилексія має побочку: ті, хто страждає на неї (втім, чи страждає?), бачать ті дрібниці, які інші люди не помічають.

    До речі, дослідження, що проводилися на Заході, виявили цікаву закономірність - серед людей із цим порушенням багато геніїв (як наслідок компенсаторного розвитку правої півкулі) та "талановитих злочинців, що не зуміли адаптуватися в соціумі й спрямували свої здібності проти нього".

    Із письменницькими "синтаксичними помилками" все ще простіше: автору краще видно, де в його тексті краще робити невелику паузу (кома) і велику паузу (крапка). Це, до речі, називається авторською пунктуацією.

    Посилання по діоксиї. За першим, до речі, блог, де викладено прізвища не тільки письменників, а й зірок Голлівуду, яким поставлено діагноз дилексія. Несподівано?

https://taslife.com.ua/blog/dysleksiya-dar-chy-bezdarnist

    І до речі, письменник нікому нічого не винен. У більшості випадків він пише книжку за своєю власною ініціативою. 

 

(с) Олексій Надемлінський

 an61@ukr.net 

 

Мои последние авторские статьи, статьи обо мне и статьи моих друзей
 
 
 
 
 
 

 Последнее в моем блоге анекдотов



Комментариев нет:

Отправить комментарий